Slika i prilika kumstva i društva u današnjoj Srbiji


U ponedeljak, 02. Marta 2015. godine pred punom salom Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Dušan Skovran“ u Ćupriji održana je premijera predstave novoformiranog Gradskog pozorišta „Moravište“ - “Kume, izgore ti…”.

Radi se o duodrami koja je nastala po istoimenom tekstu Ivana Panića, u režiji Vladana Cvetkovića, dugogodišnjeg amaterskog glumca, režisera te profesora Gimnazije u Ćupriji. U ovoj duodrami, na sceni su Dušan i Obren.

Pročitajte utiske sa prekjučerašnje premijere predstave novoosnovanog ćuprijskog pozorišta "Moravište."

O likovima

Aleksandar Mileusnić igra Dušana, mašinskog inženjera koji je ostao bez posla. Kako bi preživeo i prehranio porodicu, fakultetski obrazovan, noseći plavi radnički kombinezon prinuđen je da radi kao stolar. On je pošten čovek koji se teško miri sa situacijom u kojoj se nalazi. Dušan je dobričina, zahvalan svom kumu na pomoći oko ženinog posla. Na teške udarce, prinuđen je da se brani ćutanjem, savlađivanjem, povlađivanjem i čestim poginjanjem glave. On ćuti ne samo zbog zavisnog položaja već i zbog kumstva. Patrijarhalno odgajan, za njega je kumstvo svetinja i ponaša se u skladu sa tim.

Dejan Aćimović glumi Obrena, čoveka koji nije završio čak ni srednju školu ali vozi džip, nosi skupu garderobu i vlasnik je nekoliko radnji i restorana. Ovaj kontroverzni biznismen, kako se to eufemistički kaže danas, je ohol, vulgaran, bezobrazan i bezobziran prema svom kumu te mu bez imalo zadrške prebacuje kako ovaj treba da mu bude zahvalan za svu pomoć. Svestan da ima novca, lako se odlučuje na to drugima svoj „uspeh“ natrlja na nos; sklon je preterivanju u svakom smislu, te predimenzioniranju svoje patnje ali i uspeha. Obren je praziluković koji stalno psuje i koristi svaku priliku da ponizi svog kuma maskirajući do „zezanjem“. On je perfidan i iskompleksirani lik koji se sili nad onim ko mu ne sme odgovoriti jer ga drži u šaci!


Ne propustite ni jedan tekst! Pratite blog putem e-maila.O radnji predstave "Kume, izgore ti..."

Na prvi pogled, predstava prikazuje moderno kumstvo i iskušenja kroz koje ono prolazi u ovim tranzicionim vremenima. Radnja predstave počinje kada „kontroverzni biznismen“ Obren dolazi u radionicu svog kuma Dušana kako bi video kako izgleda ormar koji je Dušan trebalo da napravi. U atmosferi radionice, pratimo razgovor dvojice višegodišnjih kumova. U njemu ima svega – društvenih, religijskih i političkih tema.

Miroljubiv razgovor često je prekidan agresivnim povišenim tonom kojim se Obren obraća svom kumu, verbalno ga napadajući, vređajući i ponižavajući čime, zapravo, na videlo izbijaju zavist, osećaj nesigurnosti i kompleks niže vrednosti jer je Dušan bio sve ono što on nije a žele bi da bude – mlad, lep, poželjan, perspektivan fakultetski obrazovani muškarca za koga su se devojke lepile. A sada je... samo bleda kopija sebe... Sada je vreme za Obrena! Ili, da parafraziram: „Došlo je vreme da i mi nesposobni malo prosperiramo“.

Dubljim sagledavanjem, uočavamo da su Duca i Buca zapravo emanacija dva ekstrema našeg tranzicionog društva – gubitnika i „dobitnika“. Njihov razgovor je savršen primer paradoksa današnjeg društva – Buca koji nije završio čak ni srednju školu ne libi se da fakultetski obrazovanom kumu drži predavanja. Savršen jer pokazuje negativnu selekciju na delugori vladaju nad boljima. Pogledajmo samo reči koje Obren upućuje svom kumu: „Šta ti vredi sad ta diploma? Čija diploma sad više vredi?“. Poražavajuće!

Vrhunac predstave „Kume, izgore ti...“ se može naslutiti zanimljivim i simboličnim prenošenjem ormara u Obrenov džip. U toj sceni, kumovi treba zajedničkim naporima da ga prenesu ali publika može videti suštinu stvari – već umoran od napornog rada i „mačevanja“ sa kumom, vredni i predani Dušan zapravo na sebe preuzima čitav teret prenošenja dok Obren to samo gleda i glumi kako pomaže krijući se iza problema sa leđima. Već sledećeg trenutka, Dušan je na leđima a preko njega pada ormar. Savršeno i simbolično poručujući na kome je teret tranzicije.

Radnja doživljava vrhunac pri kraju predstave kada Dušan pada na kolena i jedva dolazi do daha čime se na simboličan način prikazuje veći deo društva koji je na kolenima u ovim tranzicionim periodima.

Sveukupni utisak o predstavi

Predstava "Kume, izgore ti..." je odlično režirana i odglumljena duodrama. Obzirom da tokom predstave pratimo razgovor između dva lika, radnja nije dinamična. Ali, dinamika nije poenta ove predstave već njega odlična, jasna i snažna poruka oličena u dinamici odnosa između likova, brzini replika. Iako na trenutke smešna, ovo je teška priča u kojoj dominira tragika oba lika i jednog društva.

Treba odati priznanje glavnim glumcima na hrabrosti da na svojim plećima iznesu jednočasovnu predstavu u kojoj ima puno dijaloga koji se relativno brzo smenjuju. Iako amateri, Mileusnić i Aćimović se odvažno hvataju u koštac sa tematikom i sa uspehom uspevaju da svoje likove dočaraju verno. Odvažno, jer nije lako zapamtiti dug tekst. Odvažno jer je teško održati pažnju publike na petnaest minuta, a kamoli na sat vremena.

Zbog svega ovoga, može se reći da je predstava odlična i, ako imate prilike, obavezno je pogledajte. Nećete zažaliti!

Pročitajte ostale tekstove o Ćupriji...


#onokad deca žele da menjaju (svoj) svet na bolje // Kako na mladima svet ostaje!

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

0 komentar(a):

Post a Comment