Čitaonica: Karlos Ruis Safon - Senka vetra


Od danas počinjemo sa jednom avanturom.
Avanturom koja će nas može odvesti u nepregledne i neopisive krajeve i prolaziti kroz brojne pustolovine. Nekada će ove pustolovine biti nabijene jakim emocijama, nekad adrenalinom, a nekada snažnim porukama koje knjige nose sa sobom.

Dobro došli u ČITAONICU!

Udobno se smesti i pusti neka ti listovi ove knjige klize pod prstima. Nećeš zažaliti...

Uvod u sadržaj knjige

Barselona 1945: grad polako zaceljuje svoje rane iz rata, a Danijel, sin trgovca antikvarnim knjigama, koji tuguje zbog gubitka majke, nalazi utehu u misterioznoj knjizi Senka vetra, koju je napisao izvesni Hulijan Karaš. Ali kada je krenuo da pronađe druge naslove istog autora, on dolazi do šokantnog otkrića: neko sistematski uništava svaki primerak svake knjige koju je Karaš napisao! Zapravo, Danijel možda poseduje poslednji primerak Karašovih knjiga. Uskoro, njegova prividno bezazlena potraga otvara vrata jedne od najmračnijih tajni Barselone – epske priče o ubistvu, ludilu i ukletoj ljubavi.

Napomena: Opis je preuzet sa sajta izdavača

O značaju i snazi knjige

“Ovo mesto je tajna, Danijele, svetilište. Svaka knjiga, svaki svezak koji vidiš, ima dušu. Dušu onoga ko ju je napisao, i dušu onih koji su je pročitali i živeli i sanjali sa njom. Svaki put kada neka knjiga promeni vlasnika, svaki put kada neko klizi pogledom po njenim stranicama, njen duh raste i jača….”

Ljubav - u svojoj suštini 

183. i 184. strana
“... Vi to sad ne razumete, zato što ste mladi. Ali vremenom ćete uvideti da ponekad nije važno ono što čovek dobije, nego ono čega se odrekne. Bernarda i ja smo razgovarali. Ona je  rođena za majku, to već znate. Ona to ne pominje, ali mi se čini da bi najveća sreća koju bi mogla da doživi u ovom životu bila da postane majka. A meni se ta žena sviđa više nego džem od bresaka...”

“Vidite, Danijele, u mojim godinama ili počinješ da jasno sagledavaš stvari ili si sjeban. Ovaj život vredi zbog tri-četiri stvari, a ostalo je stajsko đubrivo. Ja sam već napravio puno gluposti, i sad znam da je jedino što želim da usrećim Bernardu i umrem jednog dana na njenih rukama. Želim ponovo da budem čovek vredan poštovanja, znate? Ne zbog sebe, jer zabole mene za poštovanje ovog pevačkog društva majmuna koje nazivamo čovečanstvo, već zbog nje…

Savet koji prijatelj daje svom prijatelju na rastanku 

277. strana
“I sačuvaj svoje snove - reče Mikel. -Nikad ne znaš kad će ti zatrebati.”

Kojoj grupi pripadaš? 

290. strana
“Budale pričaju; kukavice ćute; mudri slušaju.”

“... Tri glave razmišljaju bolje od dve, posebno ako je treća moja.” 292

Ima gorih zatvora nego što su reči...

349. strana
“Buncala je, ali mislim da se odnosilo na tebe. U nekom trenutku je rekla da ima gorih zatvora nego što su reči. Zatim, pre nego što je umrla, zamolila me da ti kažem da je pustiš da ode.

Pogledah ga s nerzumevanjem.
- Da pustim da ide koga?
- Neku tamo Peneolope. Pomislio sam da je mora biti tvoja devojka….

- Ima gorih zatvora nego što su reči - promrmljah.”

#onokad uzimamo drage osobe zdravo za gotovo

352. strana
“... Jednom mi prilikom reče da joj je žao što je bila razočarenje za mene. Pitao sam je odakle joj takva besmislena idea. ‘Iz vaših očiju, oče, iz vaših očiju’, rekla je. Ni jedan jedini put nije mi palo na pamet da sam ja možda bio još veće razočarenje za nju. Katkad verujemo da su osobe sedmice na lutriji: da postoje da bi ostvarile naše besmislene iluzije.”

O snazi ljubavi

366. strana
“... Znam samo da su one dve nedelje koje sam provela s Hulijanom bile jedini trenutak mog života u kom sam se konačno osetila kao ja sama, u kom sam shvatila sa onom apsurdnomn jasnošću neobjašnjivih stvari da nikada neću moći da volim drugog muškarca kako sam volela Hulijana, makar provela ostatak svog života pokušavajući.”

Postoje i dobra razočarenja

387. strana
“- Razočarao si me, Mikele. Verovao sam da su te vreme nevolja učinili mudrijim.
- Ima razočarenja koje služi na čast onom ko ih pobuđuje.

#onokad shvatiš da deo odgovornosti za sopstven život snosiš sam i o snazi mržnje

412. strana
“Potražila sam upaljač na podu i ponovo ga upalila. Hulijan je posmatrao prazninu, nesvestan plavo plamena. Uzeh mu lice u ruke i naterah ga da me pogleda. Srela sam se sa beživotnim očima, obuzetim besom i gubitkom. Osetila sam kako se otrov mržnje širi polako njegovim venama i moglasam da pročitam njegove mislie. Mrzeo me je jer sam ga obmanula. Mrzeo je Mikela jer je želeo da mu podari jedan život koji ga je boleo kao otovrena rana. Ali je više od svega mrzeo čovka koji je prouzrokovao toliku nesreću, ostavio taj trag smrti i jada: samog sebe. Mrzeo je one odvratne knjige kojima je posvetio svoj život, a za koje niko nije mario. Mrzeo je život predan prevari i lažio. Mrzeo je svaki ukradeni sekund i svaki dah.”

Zašto žene žive duže... 

419. strana
“- Sad je jasno šta nas povezuje, znate? Sećanje. Čovek napravi mnogo grešaka u životu, gospođice, a primeti tek kad ostari. Recite mi, vi verujete u Boga?
Pozdravila sam se s njim uz obećanje da ću obavestiti Sofi i njega ako budem imala vesti o Hulijanu.
- Njegovu majku ništa ne bi usrećilo više nego da sazna nešto o njemu. Vi, žene, slušate više srce, a manje gluposti - zaključio je šeširdžija sa tugom. - Zato živite duže.”

O slučajnosti, sudbini i podsvesti

433. strana
“Hulijan je jednom napisao da su slučajnosti ožiljci sudbine. Nema slučajnosti, Danijele. Mi smo marionete naše podsvesti.

O tome kad čovek zapravo umire

439. strana
“Od svega što je napisao, ono što mi je uvek bilo najbliže je da dok nas se sećaju, živimo. Kao što mi se toliko puta desilo s Hulijanom, godinama pre nego što ću ga sresti, osećam da te poznajem, i da, ako nekom mogu da verujem, onda si to ti. Sećaj me se, Danijele, makar u kakvom ćošku i krišom. Nemoj me pustiti da odem.

Pretpostavljam da venčanje može ovako da deluje na čoveka...

“Bila je obučena u slonovaču i donosila svet u pogledu. Skoro se i ne sećam sveštenikovih reči, ni obasjanih nadom lica gostiju koji su ispunjavali crkvu tog martovskog jutra. Samo pamtim dodir njenih usana i, napola otvorivši oči, tajnog zaveta koji mi je ostao na koži, i kog ću se sećati svakog dana svog života.

O prijateljima i ulozi koju igraju u našim životima 

480 strana
“Tog dana, kad sam se vratio u knjižaru nakon posete staroj vili Aldajinih, zatekao sam u sandučetu paket s pečatom Pariza. U njemu je bila knjiga naslovljena Anđeo magle, roman nekog Borisa Lorana. Pustio sam da proleću stranice knjige, i zaustavio pogled na slučajno izabranoj rečenici. Znao sam isto trena ko ju je napisao, i nisam se iznenadio kada sam se vratio na prvu strani u našao, ispisanu plavim tragom onog pera koje sam toliko obožavao kao dečak, sledeću posvetu:

Za mog prijatelja Danijela, koji mi je vratio glas i pero.
I za Beatris, koja nam je obojici vratila život.

Na samom kraju - o tajnama

481. strana
“Mlad čovek, već prošaran s nekoliko sedih, ide ulicama Barselone zarobljene pod nebom od pepela i nekim suncem odpare koje se prolivalo po ulici Rambla de Santa Moniki u grinaldi tečnog bakra.
Vodi za ruku dečaka od nekih deset godina, pogleda opijenog tajnom zbog obećanja koje mnu je otac dao u zoru, obećanje Groblja zaboravljenih knjiga.
- Hulijane, ono što ćeš danas videti ne smeš nikom da ispričaš. Nikom.
- Čak ni mami? - zapita dečak poluglasno.
Njego otac uzdahnu, zaklanjajućiu se onim tužnim osmehom koji ga je progonio kao kakva senka kroz život.
- Naravno da smeš - odgovori. - Pred njom nemamo tajni. Njoj smeš da ispričaš sve.
Uskoro, figure od pare, otac i sin se gube u svetini Ramble, njihovi koraci zauvek izgubljeni u senci vetra.”

Kako ti se čine izvodi iz ove knjige?
Koju knjigu bi ti preporučio/la? I zašto? Hajde, razmrdaj prste i javi nam svoje mišljenje... :)

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

1 komentar(a):

  1. Evo jedne zanimljive liste: "Najbolje knjige svih vremena". Naravno, ovakvu listu je prosto nemoguće napraviti ali hajde da na trenutak ostavimo to po strani i pogledamo jedan od "predloga".

    http://www.hellycherry.com/2014/03/najbolje-knjige-svih-vremena.html

    ReplyDelete