Evo kako možete sebi olakšati učenje stranih jezika

Učenje stranih jezika po nekad može biti jako dosadno. Ali ne ako primenite neki od ovih 5 jako korisnih i zabavnih načina za stranih jezika.
Učenje stranih jezika ne mora uvek biti dosadno. Naročito ako primenite ovih pet korisnih i zabavnih saveta i trikova za učenje stanih jezika.

Učenje jezika može da bude ponekad jako dosadno. Gledanje u (najčešće kopirane) crno-bele radne knjige i vežbanke, rešavanje brojnih gramatičkih vežbanja, pisanje domaćih zadataka - baš zna da smori čoveka. Pa, šta raditi u toj situaciji? Odustati? Predati se? NE!

Evo kako možete sebi olakšati učenje stranih jezika...

1. Slušajte muziku na ciljanom jeziku

Učite nemački? Super! Pitajte svoje prijatelje da li znaju neku grupu/pevača/pevačicu koja peva na nemačkom. Ili, možda još bolje, postavite isto pitanje na svojim omiljenim društvenim mrežama. Verovatno će se naći neko od prijatelja ko govori vaš ciljani jezik i koji vam može preporučiti nekog dobrog izvođača.

Moja preporuka je da najpre pronađete neku umirujući muziku. U ovom slučaju je bitno da bez mnogo naprezanja možete čuti reči jasno i razgovetno jer će vam proces pamćenja reči biri znatno olakšan. Ako, pak, malo bolje vladate jezikom, možete se opredeliti za neku malo bržu i snažniju muziku.

Ne propustite ni jedan tekst! Pratite blog putem e-maila.


Učenje stranih jezika i obrazovanje su samo neke od teme ovog bloga. Pratite bloga putem e-maila sasvim besplatno i podržite ovakve i slične tekstove.

Kada nađete adekvatnu muziku, prebacite je na telefon i priključite slušalice. Isključite svetlo u sobi, televizor, radio ili kompjuter. Drugim rečima, isključite sve ono što vam može sretati pažnju. Udobno se smestite, zatvorite oči i opustite se. Nemojte misliti ni na šta drugo. Mislite samo na zvuke i reči koje čujete pomoću slušalica. Jednostavno slušajte. Ne morate pokušavati da ponovite.

Kako muzika na ciljanom jeziku pomaže?

Obratite pažnju na način na koji se reči izgovaraju; pauze i ritam; kako se reči dele na slogove i akcenat. Ovo će vam omogućiti da polako uđete u suštinu ciljanog jezika. Ako budete poslušali ovaj savet, postoji mnogo veća mogućnost da se vaš izgovor približi originalnom izgovoru.

Ako ste još uvek skeptični oko ovog metoda, pročitajte ovu studiju. Radeći na svojoj tezi, istraživači su zaključili da muzika može dosta pomoći jer aktivira auditivne, motorne i limbičke delove mozga čime se pospešuje pamćenje.

2. Pevajte na ciljanom jeziku

Ako ste poslušali prethodni savet pa razumete reči, znate da ih ponovite i tome slično, pređite iz pasivne u aktivnu fazu tako što ćete pevati (ili makar pevušiti) na ciljanom jeziku. Sumnjate da vam ovo može pomoći? Prema studiji tima okupljenog oko Karen Ludke, usvajanje novog jezika je mnogo lakše ako pevate na tom jeziku. Istraživači su iz svog istraživanja izvukli zaključak da melodija i ritmično ponavljanje zvuka dosta pomaže usvajanju jezika.

3. Gledajte TV stanice ili slušajte neku lokalnu radio stanicu

U vreme interneta i dostupnosti televizije, gledanje TV stanice koja emituje svoj program na ciljanom jeziku je super stvar. Čak i kad ne znate dovoljno jezik da aktivno pratite program, pustite tu televizijsku stanicu dok nešto radite na računaru i postepeno će vam se reči i fraze urezati u mozak. Isto tako, razvićete osećaj za gramatiku što vam kasnije može pomoći pri učenju gramatike.

4. Pratite serije na ciljanom jeziku

Učite turski? Super! Brzo daljinske upravljače u ruke i prebacite se na neku od televizijskih stanica koje emituju serije na tom jeziku. Ono što je super kod nas je da se program emituje na originalnom jeziku a ne vrši se sinhronizacija.

Ako mislite da vam ovo ne može pomoći, pitajte nekog od svojih prijatelja koji mogu da razumeju španski pa čak i da govore španski (hvala Seranovima ili seriji "Korak napred"). Na primer, dok ovo pišem, u pozadini se može čuti serija Hispanija koja se svakog ponedeljka u 21.45 emituje na prvom programu RTS-a.

Dodatni savet - gledajte filmove

Ako imate višak vremena, pronađite neki dobar film i odgledajte ga. Jednom, dvaput, više puta. Bitno je da učite reči, izgovor i sve one finese koje su karakteristične za jedan jezik. Predložio bih vam da, za početak, gledate neke opuštene filmove koji nemaju puno svađe/vikanja. Poenta je da što bolje i jasnije čujete reči kako biste ih lakše upamtili. Isto tako, preporučio bih vam da izbegavate komedije jer uvek postoji mogućnost da se neka šala zasniva na igri reči koja se ne može prevesti na naš jezik. Znači, nađite nešto između.

5. Pronađite programe za učenje ciljanog jezika

Kada sam kretao sa učenjem nemačkog, kupio sam PONS-ov program Nemački za tri meseca. U paketu je došlo nekoliko CD-ova sa dijalozima. Skinuo sam ih i kopirao na mobilni. Kad god bih izlazio iz kuće u neku kraću kupovinu ili da se nađem sa prijateljima, pustio bih da slušam te dijaloge. Uradite isto i vi. Verujem da će pomoći.

Ako učite strani jezik u nekoj školi, gotovo je izvesno da će vam škola dati slične MP3 fajlove. Na posletku, uvek možete da pitate prijatelje da vam pozajme te materijale.

Toliko sa moje strane za danas. Sad je red na vas! Koje savete ćete koristiti? Koje trikove već koristite? Šta biste dodali a šta oduzeli? I zašto?

Ako vas interesuje učenje stranih jezika, pogledajte i ostale tekstove koji su označeni kao strani jezici ili one koji su svrstani pod kategoriju učenje i saveti.

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

4 komentar(a):

 1. 6. Čitajte novine i blogove na tom jeziku - naučićete mnoge fraze, sleng, upoznaćete bolje kulturu nacije. Svojevremeno sam učila španski, a profesorka je insistirala da redovno čitamo novine, pratimo temu koja nas zanima i prepričavamo pročitano u pismenoj i usmenoj formi. To je veoma brzo obogatilo moj rečnik, a pri tom mi je bilo jako zanimljivo.

  ReplyDelete
 2. sudski tumac za nemacki jezikMay 3, 2014 at 4:51 PM

  Odlican post sto bih rekao predrag podrzavam 100%
  www.sudskitumac-srbija.com

  ReplyDelete
 3. 7. Predlažem Vam da otvorite neki blog na jeziku koji učite o vama interesantnoj temi. Malo po malo, uz izvestan trud, sigurno će te još nešto naučiti, npr. učeći potrebne kompjuterske komande ili tehničke termine na tom jeziku ili vodeći osnovnu komunikaciju sa drugim blogerima. Pozdrav
  http://radojcicz.bloguedemusica.com/

  ReplyDelete