5 jezika čije vreme tek dolazi - Deo II


U prvom delu serijala o jezicima budućnosti, govorili smo o stranim jezicima čiji će značaj u narednom periodu dosta porasti. Neprikosnovena uloga koju engleski jezik sada ima biće poljuljana jezicima čije vreme tek dolazi. Sada nastavljamo dalje sa odbrojavanjem. Spremni?

3. Fado. Ekonomski gledano: nema razloga za tugu

Iako je fado neraskidivo vezan za portugalski jezik, ekonomski gledano: nema razloga za tugu! Prema podacima MMF-a od prošle godine, Brazil se nalazi na 7. mestu po veličini svoje ekonomije dok je Portugal na 45. mestu.

Brazil će u narednih nekoliko godina organizovati dva najznačajnija sportska događaja - Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine i Olimpijske igre 2016. godine. Članica je BRICS-a, grupe država čije se ekonomije brzo razvijaju. Pored nje, tu su i Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Brazil takođe postaje veliki regionalni centar, baš poput Turske. Siguran sam da će zahvaljujući organizaciji ovih sportskih dešavanja u potpunosti skrenuti pažnju svetske javnosti na Brazil i portugalski jezik. A ako ste veliki zaljubljenik u fudbal i sport, eto razloga da krenete sa učenjem portugalskog, prištedite malo (eto razloga više da pročitate neke od tekstova sa ovog bloga koji se nalaze pod oznakama "Lične finansije" i "Štednja") i "skoknete" u Brazil te primenite svoje znanje jezika u praksi.

Prednost ovog jezika je u tome što je sličan španskom, što je i logično obzirom da oba jezika pripadaju romanskoj grupi jezika.

Zanimljiva informacija: Da li znate da Portugalci dosta dobro mogu da razumeju španski. Ipak, ovaj proces baš i nije dvosmeran pa je tako Špancima malo teže da razumeju portugalski.

2. "Nas i Rusa 300 miliona"

Ruska ekonomija je gotovo nezaustavljiva. Zahvaljujući bogatim izvorima energije (gasu i nafti), Rusija gotovo da nije osetila svetsku ekonomsku krizu.

Geostrateški gledano, Rusija je zaista moćna sila koja u svojim rukama drži čitavu Evropu i Aziju. Setimo se sukoba Ukrajine i Rusije oko gasa 2005. godine. Pošto Ukrajina nije plaćala Rusiji isporuku gasa izvestan period, Rusija joj je uskratila svoj energent. Čitava Evropa je drhtala zbog ovakve oduke Rusije. Razlog? Kroz Ukrajinu prolaze praktično svi gasovodi (glavni i alternativni putevi) koji povezuju Rusiju i ostatak Evrope. Inače, ovaj sukob je bio jedan od razloga koji je inicirao projekat "Južni tok" i kome mi, takođe, učestvujemo.

Ekonomski gledano, Rusija je zajedno sa Brazilom članica neformalne grupe koja okuplja ekonomije sa velikim razvojem. Kako bi ojačala svoju ulogu u novom, policentričnom svetu, Rusija je inicirala uvođenje rublje kao monete koja bi bila alternativa dolaru. Drugim rečima, plaćanja koje države BRIC-a vrše između sebe vršiće se u rubljama. Takođe, Rusija je predložila i osnivanje nove međunarodne razvojne banke koja bi bila konkurent Svetskoj banci i MMF-u.


Ne propustite ni jedan tekst! Pratite blog putem e-maila.


Društveni aktivizam, ljudska prava, kritičko razmišljanje i obrazovanje su samo neke od teme ovog bloga. Pratite bloga putem e-maila sasvim besplatno i podržite ovakve i slične tekstove.

Ako posmatramo Srbiju, ne možemo a da ne pomenemo koliko je ruski kapital doprineo razvitku Naftne industrije Srbije. Od nekadašenjg gubitaša, NIS je postao jedna od najjačih kompanija u regionu (ako se ne varam, ulazi u prvih 10 po svojoj veličini i vrednosti). Pored toga, u poslednjih par godina u domaće bankarsko tržište ušle su dve banke - Moskovska banka i Sberbanka. Podsećanja radi, pre nekoliko godina se često pričalo o tzv. ruskom kreditu od preko milijarde dolara. Vremenom, vrednost tog kredita je smanjena na nekih 800 miliona dolara.

Uticaj Rusije, ruskog jezika i kulture polako jača. Setićemo se serije "Dostojevski" koja je prošle godine bila emitovana nedeljom na RTS-u ili serije "Kneginja Anastazija" koja je emitovana na B92. Sigurno se sećate romantičnog i pomalo hladnog "Sibirskog berberina" ili "Noćne straže". Gledajući ruske filmove, svakako možete primetiti da se oni po svojoj produkciji značajno približavaju holivudskim filmovima. Rusija je upravo u Beogradu trijumfovala na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2008. godine. A tu je i grupa t.A.T.u koje se svi sećamo...

Zbog svega izrečenog, ruski jezik se polako ali sigurno vraća na mesto koje je nekada imao.

Prednost ovog jezika je u tome što je blizak našem jeziku. Obzirom da pripada grupi slovenskih jezika, te da ima dosta sličnih reči - učenje ruskog jezika će biti dosta lakše nego učenje arapskog ili narednog jezika.

Zanimljiva informacija: NIS učestvuje sa čak 10% u budžetu Republike Srbije!

1. "Ovde smo da ostanemo"

To je bila poruka Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Sav raskoš i grandioznost otvaranja letnjih OI pre šest godina najavio je ono što će uslediti samo dve godine kasnije. Organizacija letnjih OI u Pekingu je prema zvaničnim procenama koštala 15 milijardi dolara. Nezvanične procene su još više. Toliko visoke da se govori o cifri od 40 do 44 milijarde dolara. Koja god da je cifra tačna, za organizaciju ovakvog dešavanja svakako je zahtevala jaku i stabilnu ekonomiju. Olimpijske igre samo su samo najavile preuzimanje druge pozicije na listi najjačih ekonomija sveta što se desilo 2010. godine.

Prema procenama iz 2012. godine, Kina je ostvarila bruto domaći proizvodo od $8.358 trillion izvozeći preko 2 triliona dolara vredne robe u svet. Drugim rečima, okrenite se oko sebe i siguran sam da ćete momentalno naći barem deset predmeta koji vode poreklo iz Kine.

Međutim, Kina ne izvozi samo stvari. Ne! Ona je počela da izvozi kapital te investira u druge države. Tako je Kina u poslednjih desetak godina postala najveći kreditor S.A.D.-a pored Japana. No, nisu samo SAD dobile kineski kapital. Setimo se da je Srbiji nekoliko kredita - za izgradnju mosta u Beogradu, tzv. Koridor 11...

Međutim, Kina se ne zadovoljava drugom pozicijom na ovoj tabeli. Prema procenama koje je uradila Svetska banka, ukoliko Kina nastavi sa svojim impresivnim ekonomskim i privrednim rastom, ova država će do 2030. godine postati prva ekonomija sveta. Do tada, Kina sve više preuzima politički i privredni primat od Sjedinjenih država. Međutim, Kina je krenula i korak napred -  sve više počinje da širi svoj kulturni uticaj. Setimo se da je prošle godine u Srbiji započet pilot projekat uvođenja kineskog jezika u naše osnovne škole.

Kraj. Ili možda početak?

Ne znam za vas, ali ja sam pre izvesnog vremena "počeo" sa učenjem ruskog jezika. S vremena na vreme, prelistam knjigu "Ruski u 100 lekcija", poslušam kraći dijalog, pogledam neki film. Svakako nije dovoljno, ali na ovaj način ću imati barem neko predznanje kada budem počeo ozbiljnije da učim ovaj jezik.

Sad je red na vas! Kako vam se čini ova lista? Da li ste trenutno učite neki strani jezik? Da li bi ste se odlučili za neki od ovih jezika i zašto baš za njih?

Do sledećeg druženja, pozdrav! :)

Serijal o jezicima budućnosti

Pogledajte koji su jezici zauzeli peto i četvrto mesto i čime su zaslužili tu poziciju. Pogledajte i način na koji je rangiranje učinjeno. Sve to saznaćete ako pročitate prvi deo serijala o jezicima budućnosti

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

0 komentar(a):

Post a Comment