Besplatni zagrljaji i svet postaje malo bolji


Slučajno sam pronašao jedan jako zanimljiv klip. Možda ste čuli za Free Hugs kampanju. Ako niste, u nastavku ćete saznati više o njoj...

Opis problema

Danas smo povezaniji više nego ikada. Gledajući razne fotografije, slušajući video spotove, čitajući statuse, tvitove i komentare, društvene mreže (i internet generalno) nas čine da steknemo osećaj da poznajemo jedni druge. Međutim, iako povezani, ne možemo a da se ponekad ne osetimo usamljeni u sobi prepunoj ljudi. Čak i otuđeni. 

Izađimo na ulicu i pogledajmo ljude u kafićima, svoje prijatelje. Čim sednemo u neki kafić, većina će tražiti lozinku za bežični internet. Momentalno ćemo se čekirati mesto gde se nalazimo, proveriti šta ima novo na fejsu, tviteru ili nekoj drugoj društvenoj mreži. Uronjeni u te mreže, sve manje komuniciramo sa svojim prijateljima, roditeljima i dragim osobama. I kako više vremena provodimo na internetu, tako sve manje komuniciramo sa ljudima oko nas. U pravom životu se udaljavamo i osamljujemo a na društvenim mrežama sve više počinjemo da živimo. Original je zamenjen replikom. Surogatom*.

Nije sve tako crno - jedno od rešenja je tu!

I recimo da vam je dosta svega toga. Recimo da želite da sve to promenite. Recimo da izađete na glavni gradski trg ili idete ulicom sa transparentom na kome piše "Besplatni zagrljaji". A ako vam neko od prolaznika priđe, zagrlite ga i u sebi izgovorite "Južna Morava", "Zapadna Morava", "Daju Veliku Moravu".

To bi ukrako bila suština kampanje "Besplatni zagrljaji". To je to. Vrlo jednostavno. I besplatno. Bez ikakvih skrivenih ciljeva i motiva. Pogledajte kako izgleda jedan od tih klipova:


Šta je pisac hteo da kaže?

I sad mi recite: nije li dobar osećaj kada vas neko neko zagrli? Ali onako iskreno, bez ikakve loše namere? Kakav osećaj to budi u vama? Kakav je osećaj kada znate da ste nekome izmamili osmeh na lice ili ga možda utešili? Kakav je osećaj kada znate da ste nekome ulepšali dan? Ne bi li svet bio bolji i lepši kada bismo više komunicirali? I iskrenije? Mislim da bi. Ostavite vaše komentare u nastavku. :)

P.S. Jedan od razloga što pišem o ovome je i pesma koja prati ovaj klip zove "All the same" grupe Sick Puppies. Poenta pesme je fenomenalna tako da je obavezno pogledajte klip:


Deo pesme kaže: "Wrong or Right, Black or White, If I close my eyes, Its all the same."

* Pre koju nedelju sam gledao film "Surogati" sa Brusom Vilisom. U bliskoj budućnosti, ljudi će sedeti lepo ušuškani u toplini svoga doma i iz njega neće uopšte izlaziti jer će sve poslove obavljati roboti (u filmu nazvani surogati) koji u potpunosti liče na svog vlasnika.

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

0 komentar(a):

Post a Comment