Kako su dve krave objasnile političke ideologije


Većina bi rekla da krave imaju samo jednu ulogu - prehrambrenu (mleko i meso). Priča koja sledi će vas razuveriti u tome. Šta više, dve krave će, na pomalo šaljiv način, pojasniti političke ideologije te kulturološke razlike koje postoje između pojedinih država. Eto jednog šaljivog uvoda u tekst koji ću objaviti za koji dan a tiče se kulturoloških i društvenih razlika između Balkana i zapadne Evrope. Obzirom da je malo duži, isti ću podeliti u tri do četiri dela.

Nego, vratimo se mi na naše krave... :)

Zamislite da imate dve krave. Pogledajmo kakva će biti njihova sudbina u različitim društvenim uređenjima (usput, svaka boja simbolizuje konkretnu političku ideologiju).

Socijalizam: Imaš 2 krave i jednu daš komšiji.
KomunizamImaš 2 krave. Vlada ti uzme obe i da ti malo mleka.
Fašizam: Imaš 2 krave. Vlada ti uzme obe i proda ti malo mleka.
Nacizam: Imaš 2 krave. Vlada ti uzme obe i strelja te.
Birokratizam: Imaš 2 krave. Vlada ti uzme obe, strelja jednu, pomuze drugu i baci mleko.
Tradicionalni kapitalizam: Imaš 2 krave. Prodaš jednu i kupiš bika. Tvoje stado se množi i prihodi rastu. Prodaš ih sve i penzionišeš se s velikom zaradom.

Evo kako se ponašaju korporacije koje dolaze iz: 

SAD: Imaš 2 krave: Prodaš jednu i teraš drugu da proizvodi mleko kao četiri krave. Kasnije zaposliš eksperta da ispita zašto je krava crkla. 
Francuska: Imaš 2 krave. Stupaš u štrajk zato što hoćeš 3 krave. >
Japan: Imaš 2 krave. Redizajniras ih da budu veličine desetog dela obične krave i da daju dvadeset puta više mleka. Onda napraviš lukav crtani koji nazoveš Kravomon i reklamiraš ih po celom svetu.
SR Nemačka: Imaš 2 krave. Prepraviš ih tako da žive 100 godina, jedu jednom mesečno i same sebe muzu.

Velika Britanija: Imaš 2 krave. Obe su lude.
Italija: Imaš 2 krave ali ne znaš gde su. Odeš na pauzu za ručak.
Rusija:Imaš 2 krave. Prebrojiš ih i shvatiš da ima 5 krava. Ponovo ih prebrojiš i shvatiš da ima 5 krava. Ponovo ih prebrojiš i shvatiš da imaš 42 krave. Ponovo ih prebrojiš i shvatiš da imas 2 krave. Prestaneš da brojiš i otvoriš novu flašu votke.
Kina: Imaš 2 krave. Imaš 300 ljudi da ih muzu. Tvrdiš da je zaposlenost 100%, visoki prinosi mleka, i uhapsis novinara koji je objavio cifre.
Indija: Imaš 2 krave. Obožavaš ih dok ne umru.

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

1 komentar(a):

  1. Zanimljivo. Zamislila sam usput i šta bi bilo sa kravama iz neoliberalne i neokonzervativne perspektive. Al pretostavljam da bi im demokratizam savrseno odgovarao: imas dve krave, das im svu slobodu i prava. One se okuraze, otvore sopstvenu farmu i zaposle te da ih gajis i muzes. Kao nagradu za trud dobijes visak mleka koje ne prodas. A ono sto prodas ulozis u hranu za krave i druge resurse za Kravlju farmu... :)

    ReplyDelete