Ekonomska kriza: zašto nije sve tako crno?

U poslednje dve-tri nedelje pisao sam vrlo slabo. Za prvi deo ove pauze bile su krive moje obaveze, za drugi  deo (poslednjih nedelju dana), kriva je prehlada. Smešan je način na koji sam se prehladio: sveže istuširan sam izašao na terasu kako bih stavio neke majice da se suše; napolju je bilo hladno a ostalo je istorija. Neću vam pisati o mukama koje sam preživljavao, već o nečemu što me je asociralo na muke svetske ekonomije.

Znamo da se svetska ekonomija nalazi u vrlo teškom položaju. Poverenje ljudi u ekonomiju i finansije je znatno opalo u poslednjih pet godina. Može se reći i da je ekonomija u depresiji, da je obolela. Pa, ako je obolela, onda mora ozdraviti, zar ne? Kao i kada ljudski organizam oboli od neke bolesti (poput prehlade, gripa, temperature, zauški, boginja....), tako i ekonomija oboli. Da bih mogao da vam tačno objasnim zašto nije sve crno, moramo da malo porazgovaramo o bolesti i ozdravljenju.

Period inkubacije bolesti
Kada je čovek u prvoj fazi razboljevanja (period inkubacije bolesti), čovek se ne oseća baš najbolje, može se osećati pomalo malaksalo, usporeno, tromo. U tom periodu, virusi koji se nalaze u organizmu čoveka počinju da se dele i eksponencijalno uvećavaju. Ovo se dešava sve dok

Baš kao i ekonomija! Inkubacioni period ekonomije, za razliku od inkubacionog perioda kod čoveka, traje mnogo duže. U periodu od nekoliko godina, vrlo često dolazi do formiranja tzv. balona koji se ogleda preteranom investiranju u neku granu privrede (npr. u internet kompanije). Ovo se čini zato što se investitori "polakome" za industrijom koja je trenutno u usponu i doživljava procvat. I što se više investira, to se balon sve više naduvava. I naduvava. I naduvava...

"Zdravo, ja sam Bolest i tu sam da ostanem."
Kada broj virusa u čovekovom organizmu dostigne određeni nivo, bolest "preuzima" čoveka i to tako što natera čoveka da "padne" u krevet. Može se čak i reći da je balon naduvavan razmnožavanjem virusa pukao. A šta se tad dešava? Padanjem u krevet, čovek više nije u mogućnosti da ide na posao svakog dana, prihodi mu zbog toga opadnu, ne može da kuva za sebe ili članove svoje porodice, stalno leži u krevetu, pije čajeve i lekove... Ovo što sam upravo opisao predstavlja fenomenen domino-efekta: jedna promena dovodi do druge, ona do treće i tako dalje.

Pogledajmo sada ovaj proces u ekonomiji.

Kao što sam napomenuo, investicioni balon se naduvava sve do onog trenutka kada balon ne može u sebe da primi više vazduha. Tada balon puca. U slučaju ekonomije to se dešava kada se tržište prezasiti. Može se desiti i da se nađe neka falinka, odn. neki problem sa proizvodom koji isti čini nefunkcionalnim (samim tim, investitori neće ostvariti onaj profit koji su planirali i napuštaju tu kompaniju). Ili se pak može desiti da neka kompanija koja je dovoljno velika iskusi određene probleme i time pokrene domino efekat. To se desilo u slučaju poslednje ekonomske krize. U pitanju je bila investiciona banka Lehman Brothers.

Kada se vest o propasti ove banke pročula, investitori su naglo prestali da invetiraju. Kako bi odlučili o adekvatnim merama odn. da li će dalje nastaviti da investiraju ili ne, investitori čekaju detaljnije informacije. Kada su te informacije nepovoljne, oni počinju panično da prodaju svoje akcije u toj firmi ali i u nekim drugim firmama iz te branše za koje se možda sumnja da imaju slične ili iste probleme. Onda investitori iz tih drugih firmi počinju panično da prodaju svoje akcije. I tako dalje. Eto domino efekta!

Čovek se razboleo. A i ekonomija je.
Kada se razboli, čovek se oseća slabo. Malaksalo. Usporeno. Leži stalno u krevetu, pije supice i odmara. Trudi se da prikupi energiju da ozdravi. Ah da, još nešto: pije lekove. Baš kao i ekonomija! Sada sledi period ozdravljenja. U prvom slučaju nešto kraći - u drugom mnooogo duži. Što je i logično obzirom da je ekonomski balon nastajao godinama.

Šta se tu, zapravo, desilo? Zašto je ekonomija obolela?
"Pa zar nisi pričao malo pre o tome?!", pitate se zbunjeno.
Pa i ne baš! Ja sam govorio o tome kako se to dešavalo - o procesu razvijanja bolesti i odrazvljenja. Sada ću vam reći o uzroku ove poslednje krize i time vam odati važnu tajnu: investitori su preterano ulagali novac u sumnjive, nesigurne i vrlo riskantne stvari. Drugim rečima, oni su napravili loše investicije. A sada je vreme da se ekonomija "očisti" od svih tih silnih loših investicija. I upravo zato nije sve tako crno.

Ekonomska kriza koju sad proživljavamo, kao i kod bolesti čoveka, ima za cilj da ekonomiju očisti od svega lošeg što joj se desilo u prethodnom periodu (loše investicije čine ekonomiji ono što čine virusi u čovekovom organizmu). Potrebno je proći dosta vremena da se organizam odn. ekonomija očiste od lošeg. Ali kada se očiste, i čovek i ekonomija staju na noge i nastavljaju da rade normalnim tempom.

I sada, kada ste pročitali ovaj tekst, da li vam je malo jasnije zašto trenutna ekonomska kriza nije baš toliko loša? Podelite svoje komentare, stavove i ideje u komentarima.

Do sledećeg čitanja, pozdrav! :)

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

0 komentar(a):

Post a Comment