Može li šoping rešiti probleme?


U engleskom jeziku, reč shopping najčešće označava kupovinu svakodnevnih namirnica. Međutim, u drugim jezicima, ova reč označava nekontrolisanu potrebu čoveka da kupuje stvari u nekom kraćem vremenskom intervalu (par sati) iako mu one nisu potrebne. I iako je poslednjih par godina prisutan trend da muškarci idu u šoping, više se u ovom slučaju misli na žene koji koriste šoping kao način rešavanja svojih problema. Zato hajde da popričamo malo na ovu temu... Može li šoping rešiti problem?

Šoping kao lek za nervozu

U javnosti često sa radošču ističe (naročito ako gledate emisije Sanje Marinković) da ništa ne može rešiti problem koji žena ima kao dobar šoping. Pritisnuta svakodnevnim stresom zbog posla i kuće, nervozna i ljuta zbog brojnih problema, žena se odlučuje da pobegne od napete životne situacije. Kako? Pa tako što ode u višesatni šoping. Taj "dobar šoping" se obično završi time da žena garderober bude teži  za nekoliko kilograma a konto na njenom računu (a vrlo često i muževljenom) lakši za par hiljada dinara.

Zašto se šoping prikazuje kao način rešavanja problema?

Dva su razloga. Najpre, kada žena ode u šoping ona time iskazuje potrebu da od svojih problema pobegne, da ih ostavi iza sebe. Drugim rečima, šoping je način bežanja od okrutne realnosti - nervozan šef na poslu, gladna deca, jedno od njih je dobilo jedinicu iz matematike, namrgođen muž zbog probleman na poslu, ženski problemi... Negativna energija se nakupi dok si rekao "Popokatepetl". Čovek mora da pobegne negde. U ovom slučaju - u prodavnicu. (Možda bi priroda bila dobro rešenje?)

Drugo, šoping dovodi do lučenja hormona sreće (dopamin). Zahvaljujući ovom hormonu na trenutak se zaboravlja na problem i uživa se u trenucima sreće.

Jesu li ovo zapravo trenuci sreće? 

Prividno? DA!
Realno: NE!
Zašto? Pa, stvar je u tome što osećaj sreće koji žena ima u trenutku šopinga traje kraći vremenski period. Posle njega, stanje stvari je isto. Pa dobro ne baš isto, malo drugačije. Pod tim "drugačije" mislim:
  • garderober je puniji za koji kilogram garderobe,
  • stanje na računu u banci je manje za koju hiljadu,
  • problem koji je doveo do šopinga je i dalje tu,
  • žena rizikuje da stvori svađu sa svojim partnerom zbog nenamenskog trošenja novca.
Hej, s vedrije strane, višesatnim špartanjem po gradu šopingujući žena može da smrša koji kilogram. Na taj način  malo će povesti računa o svom zdravlju.

Ok, hajde sad da se opet uozbiljimo. Šta šoping zapravo predstavlja? On zapravo predstavlja zamenu za ono što nam je potrebno - sreća i mir. Drugim rečima, šoping je samo prečica za ostvarivanje svega onoga što možemo ostvariti na neki drugi način (baš kao droga, i šoping stvara zavisnost). I umesto da se stresa oslobodimo na neki prirodan način, mi zapravo "hvatamo krivine". Time što idemo linijom manjeg otpora, mi pokazujemo sopstvenu nedisciplinu. Jer, umesto da budemo disciplinovani i odrasli i da se sa problemom suočimo, mi bežimo i stvaramo iluziju sreće. Mi, dakle, zarad kratkotrajnog zadovoljstva, žrtvujemo važnije vrednosti i stvari (rešavanje problema, stvaranje svađe sa partnerom...) Ovde zapravo govorimo o impulsivnosti (pročitajte tekst o tome kako sprečiti impulsivnosti pri kupovini).

Dakle, da li je šoping može rešiti naše probleme? Jasno i glasno: NE! Ako mi ne verujete, probajte. A onda obavezno podelite svoje iskustvo sa nama u komentarima. Do sledećeg čitanja...

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

1 komentar(a):

  1. Soping je isto sto i recimo za debele ljude hrana, PRIVIDNO i TRENUTNO olaksanje. To je jedan zacaran krug. Jednostavno osoba ne zna kako da se izbori sa losim stvarim u zivotu i onda se okrece jednom sigurnom izvoru zadovoljstva. Kod nekih je to hrana, kod nekih soping, kod nekih nesto trece ali se problemi resavaju suocavanjem sa njima, ne izbegavanjem i maskiranjem.

    ReplyDelete